5 tips voor het formuleren van een onderzoeksvraag

Hoe formuleer ik een onderzoeksvraag?

Het onderwerp van de scriptie staat vast. De volgende stap is het formuleren van een onderzoeksvraag. Hoe doe je dit en waar moet je op letten? Hieronder geven wij jou een aantal tips.

Tip 1: Lees de (vak)literatuur. Lees de vakliteratuur. Lees de vakliteratuur.

Nee, dit is geen schrijffout, we hebben met opzet deze zinnen drie keer herhaald! Onze ervaring is namelijk dat er al ontzettend veel onderzoek is uitgevoerd en gepubliceerd. Deze informatie is ook nog eens erg toegankelijk (bv. via Google Scholar). Wil je een onderzoeksvraag formuleren, die uniek is, dan moet je  heel goed op de hoogte zijn van wat er al bekend is over jouw onderwerp. Hiermee voorkom je dat je later te horen krijgt dat hetgeen jij onderzocht hebt, al een keer onderzocht is. 

Tip 2: Baantjer rules!

Lees de literatuur als een rechercheur, met het oog op aspecten die niet of onvoldoende onderzocht zijn. Zoek de lacunes op. Zo kun makkelijker een onderzoeksvraag ontdekken, die origineel is. Handig is om  tijdens dit vooronderzoek aantekeningen te maken van alle relevante en interessante informatie (hiervoor kun je goed gebruik maken van de Scribbledoo-sjablonen). Dit voorkomt dat je dubbel aan het lezen bent en dat bespaart je heel wat tijd.

Tip 3: Bepaal het doel van je onderzoek

Om een goede onderzoeksvraag te formuleren moet je zelf heel goed weten wat jij met jouw onderzoek wilt bereiken. Beschrijf het doel van jouw onderzoek, zodat je vervolgens de onderzoeksvraag kunt vaststellen waar jouw onderzoek een antwoord op moet gaan geven. Wil je een bepaald thema uitwerken of een bepaalde situatie, dan is een beschrijvende vraagstelling beter (wie, wat, waar, hoeveel, hoe vaak is etc.). Wil je een concreet verschijnsel verklaren, dan formuleer je een verklarende vraagstelling (waarom gebeurt iets etc.). Ook kun je een toetsende vraagstelling formuleren als je een bepaald gevolg wilt definieren met jouw onderzoek (leidt X tot Y etc.)?

Tip 4: Hoe specifieker de vraag, des te beter het onderzoek

De kunst van een een goede onderzoeksvraag zit voor een groot deel in het afbakenen ervan. Hiermee kun je veel gerichter onderzoek doen, interviews voeren, vragenlijsten opstellen enz. Met een te brede onderzoeksvraag is het erg moeilijk om in een kort tijdsbestek een beknopt en goed stuk te schrijven. De kans om in de knel komt komen met het maximum aantal pagina’s en tijd is erg groot. Hoe baken je af? Denk na over periode, land, plaats, actoren die centraal staan etc.

Tip 5: Maak deelvragen.

Een onderzoeksvraag is meestal (ondanks het afbakenen) te groot om in een keer te beantwoorden. Door het maken van deelvragen los je dit op. Tijdens je onderzoek beantwoord je de verschillende deelvragen die uiteindelijk een antwoord vormen op je hoofdvraag. Hier vind je meer informatie over het formuleren van een onderzoeksvraag/probleemstelling.

Let wel op, leg de lat niet te hoog voor jezelf door een heel ingewikkelde onderzoeksvraag te formuleren. Je onderzoek moet wetenschappelijk relevant zijn en vernieuwend, maar je hoeft niet de wereld te veranderen (of te promoveren)!

Share Button

Leave A Response

* Denotes Required Field