Hoe begin ik aan een verslag?

Wanneer je een verslag moet schrijven is het altijd moeilijk waar je moet beginnen. Allereerst moet je een goed onderwerp kiezen en daarna ga je aan de slag met de probleemstelling en de inleiding. Omdat wij weten hoe moeilijk dit kan zijn hebben we hier een aantal handige tips.

Baken het onderwerp goed af

Een van de doelen van het schrijven van papers is het vergelijken van ideeën van verschillende auteurs en het toetsen van deze ideeën aan theorieën en inzichten van andere auteurs. Vaak verzand je hierin als je onvoldoende helder voor ogen hebt wat nou precies jouw probleemstelling of onderzoeksvraag is.

Begin dus het formuleren van een eerste onderzoeksvraag. Het is normaal dat je tijdens het bestuderen van de literatuur deze aanpast aan de hand van nieuwe inzichten. Zorg er wel voor dat voordat je begint met schrijven de onderzoeksvraag definitief maakt en zo precies mogelijk. Hiermee voorkom je dat je tijdens het schrijven de draad kwijtraakt.

Tip!

  • Bedenk een onderzoeksvraag/probleemstelling
  • Pas zonodig deze aan tijdens het literatuuronderzoek
  • Definieer de vraag concreet en precies
  • Verander de vraag liefst niet tijdens het schrijven

Bouwstenen van een Inleiding

Een goede inleiding is vaak het halve werk. Waarom? Een goede inleiding maakt de lezer nieuwsgierig en is tegelijkertijd zijn/haar navigatiesysteem. Hier leg je namelijk uit wat de lezer kan verwachten. Ook helpt het jou om je gedachten te ordenen. Neem hier dus voldoende tijd voor.

De belangrijke onderdelen van een inleiding zijn: een aanleiding (aanhalen van eerder onderzoek over dit onderwerp), probleemstelling, onderzoeksvraag, afbakening, korte beschrijving onderzoek, maatschappelijke en wetenschappelijke relevantie van het onderzoek, hypothese en structuur/opbouw van het document.

Tip!

  • Een goede inleiding is het halve werk
  • Zorg ervoor dat de inleiding compleet is

 

Vind gratis studie-software op http://freeware.startpagina.nl.

 

Share Button

Leave A Response

* Denotes Required Field