Citaten invoegen en beheren

Hier vind je alle help voor het maken van citaten naar bepaalde literatuur en hoe je deze citaten kunt beheren

Wat is een citaat?

Bij het schrijven van een (wetenschappelijk) artikel, verslag, werkstuk of andere opdracht is het belangrijk om bronnen te vermelden. Dit kan door het opnemen van een literatuurlijst (bibliografie) en door het citeren of parafraseren in de tekst.

Het is belangrijk dat je naar voldoende literatuur verwijst in jouw paper, werkstuk of scriptie. Dit doe je door te citeren in de tekst, bijvoorbeeld Jansen & Jansen (2003).

Voordat je een citaat kunt invoegen moet je allereerst een referentie maken voor de literatuurlijst. Pas wanneer je dat hebt gedaan, heb je  gegevens om naar te citeren in de tekst. Hoe je een referentie kunt maken, kun je lezen op de pagina Referenties invoegen en beheren.

 

1. Hoe maak ik een citaat?

Citeren

Wanneer je een paper, scriptie of ander verslag schrijft moet je verwijzen naar bepaalde wetenschappelijke literatuur in de tekst. Je hebt zojuist een referentie gemaakt, nu kun je naar deze informatie verwijzen in de tekst door te klikken op de 'Citaat Invoegen' knop in de Scribbledoo Ribbon.

Het volgende dialoogvenster opent zich dan:

Kies bovenin het type citatie, om te bepalen op wat voor manier jij het citaat wilt invoegen (auteur(s) en jaar samen of auteur(s) en jaar apart). Selecteer de optie die jij wilt invoegen.

Na deze keuze en eventueel een paginanummer te hebben toegevoegd, zie je onderin hoe jouw citaat eruit komt te zien. Als het goed is, kun je daarna klikken op invoegen en sluiten. Je kunt eerder ingevoegde citaten zo vaak invoegen als je wilt. Selecteer de referentie en klik op invoegen.

2. Hoe beheer en bewerk ik een citaat?

2.1 Citaten beheren

Eenmaal ingevoerde citaten kun je simpel beheren. Klik op de knop 'Referenties en citaten beheren' in het Scribbledoo-tabblad.

Nu opent zich een dialoogvenster. Hierin vind je links alle gemaakte referenties en rechts de citaten die jij hebt ingevoegd in jouw document. Wanneer je drukt op 'Ga naar', wordt dit citaat gezocht in jouw document. Zo kun je je citaat gemakkelijk terugvinden in jouw document.

2.2 Citaten bewerken

Om citaten te bewerken, klik je op de knop Bewerken:

Je krijgt dan dit dialoogvenster te zien, om het citaat te bewerken:

Elk ingevoegd citaat kun je verwijderen. Selecteer een citaat. Wanneer je klikt op de verwijderen knop wordt het geselecteerde citaat verwijderd.

Ook kun je een eerder ingevoegde citaten meerdere malen invoegen. Selecteer het citaat en klik op "geselecteerd citaat nogmaals invoegen".