Referenties invoegen en beheren

Hier lees je hoe je referenties kunt invoegen en beheren

Wat is een referentie?

Bij het schrijven van een (wetenschappelijk) artikel, verslag, werkstuk of andere opdracht is het belangrijk om bronnen te vermelden. Dit kan door het opnemen van een literatuurlijst (bibliografie) en door het citeren of parafraseren in de tekst.

Een referentielijst of literatuurlijst wordt altijd aan het einde van jouw verslag geplaatst. De lijst bestaat uit alle in het document gebruikte literatuur, zoals boeken, internetbronnen, artikelen etc. Het is belangrijk dat je alle literatuur erin opneemt, anders is er sprake van plagiaat.

Om een volledige referentielijst te maken, kun je gebruik maken van de Reference Tool van Scribbledoo. De informatie die je nodig hebt van een bepaalde bron, om een referentie te maken, kan per bron verschillen.

1. Hoe start ik de reference tool?

Referentie invoegen starten

Je voert een referentie in door in de Scribbledoo ribbon te klikken op de knop Referenties Invoegen.

Je ziet dan het dialoogvenster zoals hieronder getoond, met drie tabbladen: referentie invoegen, alle referenties en opties.

Referentie invoegen
Je kunt met het eerste tabblad 'Referentie invoegen' een referentie invoegen.

Taal
Voordat je referenties gaat invoegen, kies je allereerst de taal waarin je een referentie wilt maken (Engels of Nederlands) in de opties tab.

Kies een brontype
Bij de tab referentie invoegen zie je links in het dialoogvenster een lijst met vele brontypes. Brontypes zijn bijvoorbeeld krantenartikel digitaal, boek, webpagina, collectie brieven enz.

Gebruik het filter om een brontype te zoeken. Bijvoorbeeld je hebt interessante informatie uit een hoofdstuk in een gedrukt boek met auteur, dan zoek je op hoofstuk en dan zie je links in de lijst het brontype 'hoofdstuk in boek gedrukt'. Selecteer dit brontype en je kunt de velden gaan invullen.

2. Hoe kan ik een referentie invoeren?

Invoeren informatie van de bron

Nadat je een brontype hebt geselecteerd zie je onder in het dialoogvenster informatie over het brontype.

Rechts vind je de velden die je moet invullen om de referentie te maken. Wanneer je in een veld klikt vind je onderin informatie over wat je moet invullen.

Begin, wanneer er een auteur is met het invoeren van de auteur(s).

Stap 1. Auteurs invoeren

Klik in het veld auteurs. Je ziet dan onderaan bij info de melding 'Dubbelklik om te wijzigen'.

Nadat je hier hebt gedubbelklikt, opent zich een nieuw dialoogvenster, waarin je auteurs en organisaties kunt toevoegen. Kies hier tussen personen of organisatie.

Personen
Wanneer je kiest voor personen, vul je de voornaam, de initialen, eventueel het tussenvoegsel, de achternaam en indien nodig een suffix in. Wanneer je alles hebt ingevuld, klik je op toevoegen. Voeg zoveel auteurs in als je wilt.

Organisatie als auteur
Wanneer je kiest voor een  organisatie als auteur, selecteer je organisatie. Schrijf hier de naam van de organisatie en plaats altijd een punt achter de naam van de organisatie.

Bestaande auteurs
Je kunt ook bestaande auteurs toevoegen, die je al eerder hebt gebruikt. Klik hiervoor op het tweede tabblad 'Bestaand'. Selecteer de auteur en klik op de knop toevoegen. Je kunt ook dubbelklikken op de auteur, dan wordt deze ook automatisch toegevoegd aan de lijst met namen.

Bij auteurs is het van belang dat je ze ordent op volgorde van eerste auteur, tweede auteur, derde auteur enzovoort.  Dit kun je doen door de auteur in de lijst te selecteren in de lijst met namen en te klikken op de omhoog of omlaag knop. Je kunt ook auteurs verwijderen door de auteur in deze lijst met namen te selecteren en te klikken op de verwijderen knop.

Wanneer je hiermee klaar bent, klik je op OK.
Je ziet nu onderin bij voorbeeldweergave dat de auteurs al op de juiste manier klaar staan voor de referentie:

Stap 2. Velden invullen

Nu moet je de rest van de velden in gaan vullen die bij het gekozen brontype horen. Wanneer je in een veld klikt, krijg je tevens een beschrijving te zien van wat je er moet schrijven. Dit zie je in het info veld.

Wanneer je alle velden hebt ingevuld, zie je onderin bij de voorbeeldweergave hoe je referentie er uit komt te zien in de literatuurlijst.

Wanneer je klikt op invoegen kun je zo verder met maken van meer referenties. Wil je stoppen, klik dan op invoegen en sluiten.

3. Hoe kan ik mijn referenties beheren?

3.1 Referenties beheren

Je kunt alle referenties in het huidige document beheren.  Klik op de 'Referenties en citaten beheren in document' knop in de Scribbledoo Ribbon.

In het dialoogvenster dat zich dan opent, vind je links alle gemaakte referenties in het huidige document en rechts de citaten die jij hebt ingevoegd in jouw document.

Verwijderen en vinden
Elke referentie kun je met gemak vinden en verwijderen. Doe dit door de desbetreffende refentie aan te klikken, waardoor die een blauwe highlight krijgt:

Onderaan zijn er een aantal knoppen. Met de knop Verwijderen, verwijder je een bestaande referentie uit de lijst. Wanneer je klikt op de knop 'Ga naar', wordt de referentie in jouw document automatisch geselecteerd. Zo kun je jouw referenties eenvoudig vinden.

3.2 Referenties bewerken

Met de knop Bewerken open je een dialoogvenster waarin je de desbetreffende referentie kunt bewerken.

Klik op OK als je klaar bent.

Citaat invoegen
Ook kun je hier een citaat invoegen voor een bepaalde referentie die behoort tot dat document. Selecteer de referentie en klik op citaat invoegen. Dan kies je bovenin het type citatie, om te bepalen op wat voor manier je jouw citaat wilt invoegen.

Wanneer je jouw gewenste keuze hebt gemaakt en eventueel een paginanummer hebt toegevoegd, zie je onderin hoe jouw citaat eruit komt te zien. Klik daarna op invoegen en sluiten.

4. Waar vind ik het overzicht van al mijn referenties?

Waar vind ik het overzicht van alle referenties?

Alle (eerder) gemaakte referenties kun je vinden in het tabblad Alle referenties:

Als je een paar (of alle) referenties selecteert zijn de knoppen "Export" , "Import"  en "Verwijderen" aanklikbaar. Zolang niets is geselecteerd is dit niet zo.

Referenties kun je delen door ze te exporteren en importeren. Exporteren doe je door de referenties te selecteren en te klikken op de knop Export. Je ziet dan een dialoogvenster waarin je een folder kan kiezen en een bestandsnaam kan opgeven (bijvoorbeeld naam van de opdracht en datum). Als je dat gedaan hebt en op OK klikt, dan zal de export plaatsvinden.

Het resultaat van de export is een xml-bestand dat je kunt delen door het naar iemand te mailen of te plaatsen in een gedeelde folder. De andere gebruiker kan dit bestand importeren.

Importeren van referenties doe je door op de knop Import te klikken. Je kunt importeren uit: BibTech, Endnote, Refman, Refworks en zelfs (!) een Worddocument. Dit moet een Worddocument zijn waarin iemand de Scribbledoo-reference tool heeft gebruikt. Je kunt dan de referenties die iemand heeft ingevoerd in dat document weer inlezen. De geimporteerde referenties kun je automatisch terugvinden in het tabblad ‘Alle Referenties’.