Snelstart Gids Reference Tool

Hier vind je alle help voor het maken van verwijzingen naar literatuur in de tekst, het delen van bronnen, het maken van een literatuurlijst en nog veel meer

Wat is de Scribbledoo Reference tool?

Bij het schrijven van een (wetenschappelijk) artikel, verslag, werkstuk of andere opdracht is het belangrijk om bronnen te vermelden. Dit kan door het opnemen van een literatuurlijst (bibliografie) en door het citeren of parafraseren in de tekst.

De Scribbledoo Reference Tool maakt dit makkelijker door ervoor te zorgen dat de gebruikte bronnen op de juiste manier in de tekst terecht komen. Je hoeft dus niet meer om te kijken naar of de punten, komma’s en spaties juist staan en of je de juiste sortering en volgorde hebt gebruikt. Je hoeft alleen de brongegevens in te voeren en de Scribbledoo Reference Tool doet de rest, automatisch conform de eisen van bijvoorbeeld de APA-Manual (Sixth Edition).

Stap 1 is het  invoeren van een referentie. Voordat je een citaat kunt invoegen moet je namelijk allereerst een referentie maken voor de literatuurlijst. Pas wanneer je dat hebt gedaan, heb je namelijk gegevens om naar te citeren in de tekst.

 

1. Hoe start ik de Scribbledoo Reference tool?

Hoe start ik de Scribbledoo Reference tool?

Je voert een referentie in door in de Scribbledoo ribbon te klikken op de knop Referenties Invoegen.

Je ziet dan het dialoogvenster zoals hieronder getoond, met drie tabbladen. Je kunt met het eerste tabblad 'Referentie invoegen' een referentie invoegen.

2. Hoe werk ik met de Scribbledoo Reference tool?

Hoe maak ik een referentie?

De eerste stap om een referentie te maken, is het kiezen van de taal van de referentie. Ga naar opties en kies tussen Engels en Nederlands bij brontype  filter in te opties tab.

Wanneer je een taal hebt gekozen kun je naar het tabblad Referentie invoegen gaan. Hier kun je een brontype kiezen. Links in het dialoogvenster zie je een lijst met vele brontypes. Brontypes zijn bijvoorbeeld krantenartikel digitaal, boek, webpagina, collectie brieven enz.

Gebruik het filter om een brontype te zoeken. Bijvoorbeeld je hebt interessante informatie uit een hoofdstuk in een gedrukt boek met auteur, dan zoek je op hoofstuk en dan zie je links in de lijst het brontype 'hoofdstuk in boek gedrukt'. Selecteer dit brontype en je kunt de velden gaan invullen.


Auteurs

Nadat je een brontype hebt geselecteerd zie je onder in het dialoogvenster informatie over het brontype en een voorbeeld van hoe de referentie eruit ziet in een literatuurlijst.

Rechts vind je de velden die je moet invullen om de referentie te maken. Wanneer je in een veld klikt vind je onderin informatie over wat je moet invullen.

Begin, wanneer er een auteur is met het invoeren van de auteur(s).

Klik in het veld auteurs. Je ziet dan onderaan bij info de melding 'Dubbelklik om te wijzigen'. Nadat je hier hebt gedubbelklikt, opent zich een nieuw dialoogvenster, waarin je auteurs en organisaties kunt toevoegen. Kies hier tussen personen of organisatie.

Persoon

Wanneer je kiest voor personen, vul je de voornaam, de initialen, eventueel het tussenvoegsel, de achternaam en indien nodig een suffix in. Wanneer je alles hebt ingevuld, klik je op toevoegen. Voeg zoveel auteurs in als je wilt.

Organisatie
Wanneer je kiest voor een  organisatie als auteur, selecteer je organisatie. Schrijf hier de naam van de organisatie en plaats altijd een punt achter de naam van de organisatie.

Bestaande auteurs
Je kunt ook bestaande auteurs toevoegen, die je al eerder hebt gebruikt. Klik hiervoor op het tweede tabblad 'Bestaand'. Selecteer de auteur en klik op de knop toevoegen. Je kunt ook dubbelklikken op de auteur, dan wordt deze ook automatisch toegevoegd aan de lijst met namen.

Bij auteurs is het van belang dat je ze ordent op volgorde van eerste auteur, tweede auteur, derde auteur enzovoort.  Dit kun je doen door de auteur in de lijst te selecteren in de lijst met namen en te klikken op de omhoog of omlaag knop. Je kunt ook auteurs verwijderen door de auteur in deze lijst met namen te selecteren en te klikken op de verwijderen knop.

Wanneer je hiermee klaar bent, klik je op OK.
Je ziet nu onderin bij voorbeeldweergave dat de auteurs al op de juist manier klaar staan voor de referentie:

4. Gegevens invoeren

Hoe voer ik gegevens in?

Nu moet je de rest van de velden in gaan vullen die bij het gekozen brontype horen. Wanneer je in een veld klikt, krijg je tevens een beschrijving te zien van wat je er moet schrijven. Dit zie je in het info veld.

Wanneer je alle velden hebt ingevuld, zie je onderin bij de voorbeeldweergave hoe je referentie er uit komt te zien in de literatuurlijst.

Klik op de knop invoegen om deze referentie in toevoegen in de literatuurlijst. Je kunt nu gewoon verder met het maken van een volgende referentie.

5. Citaat invoegen

Hoe kan ik een citaat invoegen?

Wanneer je een paper, scriptie of ander verslag schrijft moet je verwijzen naar bepaalde wetenschappelijke literatuur in de tekst. Je hebt zojuist een referentie gemaakt, nu kun je naar deze informatie verwijzen in de tekst door te klikken op de 'Citaat Invoegen' knop in de Scribbledoo Ribbon.

Het voldende dialoogvenster opent zich dan:

Kies bovenin het type citatie, om te bepalen op wat voor manier jij het citaat wilt invoegen (auteur(s) en jaar samen of auteur(s) en jaar apart).

Na deze keuze en eventueel een paginanummer te hebben toegevoegd, zie je onderin hoe jouw citaat eruit komt te zien. Als het goed is, kun je daarna klikken op invoegen en sluiten. Je kunt eerder ingevoegde citaten zo vaak invoegen als je wilt. Selecteer de referentie en klik op invoegen.

6. Citaat beheren

Citaten beheren

Eenmaal ingevoerde citaten kun je simpel beheren. Klik op de referenties en citaten beheren in document knop.

In het dialoogvenster dat zich dan opent, vind je links alle gemaakte referenties en rechts de citaten die jij hebt ingevoegd in jouw document. Wanneer je drukt op 'Ga naar', wordt dit citaat gezocht in jouw document. Zo kun je je citaat gemakkelijk terugvinden in jouw document.

Citaten bewerken

Om citaten te bewerken, klik je op de knop Bewerken. Je krijgt dan dit dialoogvenster te zien, om het citaat te bewerken:

Elk ingevoegd citaat kun je verwijderen. Selecteer een citaat. Wanneer je klikt op de verwijderen knop wordt het geselecteerde citaat verwijderd.

Ook kun je een eerder ingevoegd citaat meerdere malen invoegen. Selecteer het citaat en klik op "geselecteerd citaat nogmaals invoegen".

Scribbledoo Reference Tool Kopen

Wil je de Scribbledoo Reference Tool gebruiken? Koop deze dan, met een speciale aanbieding. Klik op de knop hiernaast om voor de mega korting.

arrow