Leren Leren

Hoe kan ik leren leren?

Voor veel studenten geldt tentamen = stress. Reden? Veel stof leren in een korte tijd, niet weten hoe dit moet en faalangst. Hoe kun je nu leren leren? Hier een aantal handige tips!

Tip 1. Als het gaat om veel stof in korte tijd leren, dan helpt het om samenvattingen te maken terwijl je studeert.  Hierdoor maak je automatisch al een selectie van de studiestof.

Tip 2. Soms geeft de docent al een aanwijzing over wat belangrijke stof is en wat niet, tijdens een hoorcollege of werkgroep. Let daarom goed op tijdens hoorcolleges en werkgroepen.

Tip 3. Wat heel belangrijk is, is goed te bepalen wat je voornemen is. “Studeren” is een vaag begrip. Je moet je voornemen duidelijk voor ogen hebben, bijvoorbeeld: aan het eind van deze dag heb ik hoofdstuk 3,4,5 en 6 gelezen. Een goede planning waarin je deze concrete voornemens opschrijft is hierbij erg handig. Zorg er wel voor dat deze voornemens haalbaar zijn. Dus niet: ik wil het hele boek vandaag gelezen hebben, maar bijvoorbeeld ik wil aan het eind van de dag drie hoofdstukken hebben samengevat.

Tip 4. Ook kan het helpen om anderen op de hoogte houden van je studievoortgang en je deadlines. Zij kunnen jou helpen je aan jouw deadlines te houden.

Tip 5. Weet in welke situaties je het snelste afgeleid raakt. Probeer deze situaties te vermijden.

Tip 6. Tijdens het leren kan het helpen om naar klassieke muziek te luisteren, zoals Mozart. Verwacht niet te veel van het effect, maar psycholoog Frances Rauscher toonde aan dat het wiskundige en ruimtelijke redeneervermogen verbetert door te luisteren naar de muziek Mozart.

Tip 7. Kauwgum kauwen! Een kauwgumpje kauwen zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor er meer bloed naar de hersenen stroomt. Dat verbetert het geheugen. Onderzoek toont het aan. Dus ik zou zeggen, veel kauwgum kauwen tijdens het leren!

Tip 8. Leren met een lege maag kan een positief effect hebben op het leergedrag van het geheugen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Yale Medical School. Dit komt volgens de wetenschappers doordat een hormoon dat wordt geassocieerd met hongergevoelens een positieve invloed heeft op het leergedrag van het geheugen. Als je weinig tot geen voedsel in je maag hebt wordt dit hormoon uitgescheiden door de maag. Valt te proberen toch?!

Tip 9. Maak gebruik van oefententamens. Kijk op blackboard, of een andere service voor elektronisch onderwijs, of er oefententamens zijn gepubliceerd. Op deze manier kun je alvast testen of je de stof onder de knie hebt.

Tip 10. Relax! Als je last hebt van tentamen-stress, ga dan nooit een nacht doorhalen om toch nog een studieboek helemaal door te nemen. Een goede nachtrust is erg belangrijk. Extreme stress kan tot geheugenverlies leiden. Mocht je onverhoopt tijdens een tentamen een black-out  hebben, neem dan even een kleine pauze. Ga naar de WC, drink of eet wat en ga daarna weer rustig verder. Weet je het antwoord op een bepaalde vraag niet direct, blijf dan niet hangen bij deze vraag, maar ga verder. Je kunt er later nog op terugkomen.

Succes met je tentamens!

Tip!

  • Maak samenvattingen. Je kunt deze samenvattingen maken met behulp van Scribbledoo. Download hier gratis Scribbledoo en maak ook gebruik van de voorbeelden en sjablonen voor papers, scripties en werkstukken. Die krijg je er namelijk gratis bij!
  • Gebruik oefententamens
  • Neem voldoende nachtrust
  • Neem een time-out bij een black-out

 

Share Button

Leave A Response

* Denotes Required Field