Tips voor een goede beoordeling van jouw paper of scriptie

8 tips voor een goede beoordeling van jouw paper of scriptie

Veel studenten hebben moeite met het schrijven van een paper, laat staan het schrijven van een scriptie. Omdat wij hier al heel wat ervaring in hebben, willen we jullie hierbij wat handige tips geven:

  1. De onderzoeksvraag moet goed afgebakend zijn. Denk hier ruim van te voren over na en lees voldoende wetenschappelijke literatuur voordat je jouw onderzoeksvraag formuleert. Op Google Scholar kun je veel wetenschappelijke literatuur vinden.  Let erop dat de vraag voldoende specifiek is, omdat een te brede onderzoeksvraag tot puntenaftrek kan leiden.
  2.  De lay-out moet er verzorgd uitzien. Een paper of scriptie moet altijd een goede en duidelijke structuur hebben, zoals een titel, voorwoord, samenvatting, inleiding, onderzoeksvraag, methoden, theoretisch kader, resultaten, conclusie, discussie enz. Meestal geeft de docent al een indicatie van welke onderdelen belangrijk zijn, zo niet vraag dit dan na. Voor voorbeelden van papers en scripties kun je Scribbledoo downloaden op www.scribbledoo.nl
  3. Zorg voor een goede inhoud. Laat zien wat jouw inzichten en ideeën zijn. Geef duidelijk aan wat jouw paper of scriptie toevoegt aan de kennis die er al is. Dit is jouw kans om te laten zien dat jij de kennis die je tot nu toe hebt opgedaan kunt toepassen.
  4.  Verwijs naar wetenschappelijke literatuur. Plaats voldoende referenties in de tekst om jouw bevindingen te onderbouwen. Maak duidelijk welke delen zijn gebaseerd op het werk van iemand anders. Doe je dat niet, dan pleeg je plagiaat!
  5. Maak een correcte en volledige literatuurlijst. Alle in de tekst gebruikte bronnen, moet je vermelden in de literatuurlijst. Wanneer je dit niet doet, heb je een grote kans dat je puntenaftrek krijgt. Scribbledoo biedt een makkelijke oplossing om automatisch en foutloos een literatuurlijst en citaten te maken volgens de de  richtlijnen van de publication manual van de American Psychology Association (APA). Dit kan je heel wat tijd besparen.
  6.  Gebruik een overtuigende titel. Een goede titel is kort, valt op en wekt nieuwsgierigheid. Ook moet de titel overtuigend zijn, iets zeggen over jouw stuk en de verwachtingen van de lezer waarmaken.
  7. Controleer op spelling, taalfouten en helder taalgebruik. Let goed op de spelling en of er geen taalfouten in jouw stuk staan. Gebruik de Word spellingcontrole. Wanneer je hier veel moeite mee hebt, is het verstandig om een vriend(in) jouw stuk grondig te laten nalezen. Doe het voor elkaar.  Daarnaast kun je de Microsoft Word spellingcontrole aanzetten die al een deel van jouw fouten eruit zal halen. Lees hier hoe je dat kunt doen http://www.scribbledoo.nl/wordtip-spelling/
  8. Houd je aan het gevraagde aantal woorden. Bij scripties wordt er over het algemeen een maximum aantal woorden gehanteerd. Meestal exclusief titelblad, inhoudsopgave, lijst van bronnen en literatuur, noten en bijlagen. Het is belangrijk dat je  je hieraan houdt. 

Tip!

Kies een onderwerp waar veel wetenschappelijke literatuur over te vinden is. Dat maakt het schrijfproces een stuk makkelijker. Vooral bij een scriptie is het belangrijk dat je genoeg wetenschappelijke literatuur kunt vinden waar je naar kunt verwijzen.

Share Button

Leave A Response

* Denotes Required Field