3 Tips voor het kiezen van een scriptieonderwerp

Hoe kies je een goed onderwerp voor jouw scriptie?

Moet jij binnenkort jouw scriptie schrijven? En weet je nog niet wat voor onderwerp je moet kiezen en waar je hierbij nu op moet letten? Dan hebben wij hier een aantal handige tips voor je.

De eerste tip is om een scriptieonderwerp te kiezen dat je echt leuk en interessant vindt. Met een scriptie ben je vaak wel een half jaar fulltime mee bezig, als het niet langer is. Het is dan goed om met een onderwerp bezig te zijn, waar jouw belangstelling naar uitgaat. Je bent dan meer gemotiveerd en het schrijven/onderzoeken is dan makkelijker.

Een tweede tip is om na te gaan of over het onderwerp makkelijk genoeg wetenschappelijke literatuur te vinden is, in talen die jij kunt begrijpen. Je kunt het jezelf moeilijk maken door te kiezen voor een interessant onderwerp waar weinig over geschreven is of waarover de teksten voornamelijk in bijvoorbeeld wetenschappelijk Frans of Duits (mocht je een superslimme student zijn die dit met gemak doet, dan hoef je deze tip verder niet te lezen) zijn geschreven. Je hebt dan een kleiner referentiekader en het wordt dan lastiger om een probleemstelling goed te definiëren en te behandelen.

Een derde tip is om ruim van te voren (bijvoorbeeld derde studiejaar) je te verdiepen in mogelijke onderwerpen voor jouw scriptie. Dit kun je doen door veel (wetenschappelijke) literatuur over het onderwerp te lezen maar ook door een stage te lopen bij een organisatie die met het onderwerp in de praktijk te maken heeft. Hiermee krijg je alvast inzicht in de problematiek en kun je al eens gaan nadenken over je probleemstelling.

Met deze drie tips kom je al een heel eind.

 

Share Button

Leave A Response

* Denotes Required Field